Chodsky Pes

Kært barn har mange navne… Bohemian Shepherd Dog, Chodenhund og Böhmischer Schäferhund er blandt andre navne, du kan møde en Chodsky Pes under.

En Chodsky Pes er en helt utrolig hund og med sådan én ved sin side, får man sig en unik og trofastfølgesvend! En sjov, selvstændig, lærenem, føjelig, dygtig, snakkende, opmærksom, kærlig og fræk følgesvend, som er yderst velegnet til forskellige aktiviteter – alt lige fra aktiv familiehund til en toptrænet sportshund; en rigtig ”allrounder” hund!

Chodsky Pes elsker menneskeligt selskab og har et fantastisk temperament – især overfor børn. Selvom det er en meget førerfokuseret hund, så knytter den sig stærkt til hele sin familie og kan godt lide at have styr  på hele sin ”flok”! Da det jo er en hyrdehund, vil den derfor også rigtig gerne hyrde, især børn eller andre dyr og derfor er det vigtigt, at man får fortalt sin hund, at det skal den ikke.

Du finder tit din Chodsky i nærheden af dig, men selvom den har valgt at ligge/løbe et stykke fra dig, så tag ikke fejl; den har altid styr på hvor du befinder dig!

Det er en livlig, robust race der elsker at arbejde og bruge sin hjerne, øjne, øre og snude. Om det er til træning, tricks, sporarbejde, hyrdning, redning m.fl., er fuldstændig ligegyldigt, da den nyder det hele. Når alle sanser stimuleres så ofte, er det også vigtigt, at man træner ro med sin hund, så man får en balanceret hund.

Det vigtigste når man vælger en Chodsky Pes er, at man skal være klar over, at det ikke kun er nogle måneder med hvalpetræning og så har man den perfekte hund. En Chodsky skal trænes og stimuleres hele livet ellers får man en hund, som ikke trives og måske endda ender som omplaceringshund eller i værste fald; en hund der skal aflives!

Ved træning har man en hund, der elsker at lære og er meget lærenem, hvorfor det stiller krav til en som fører. En Chodsky vil så gerne præstere, at den gerne laver en lille forestilling, med forskellige indlærte øvelser, hvis den er usikker på hvad man vil have den til og/eller hvis man har sjusket med sin belønning. Så for ikke at ende med en forvirret hund og en masse frustrationer hos både hund såvel som ejer, så er det vigtigt, at man er klar i mæglet fra start.

Chodsky Pes har også en lidt larmende side i mødet med andre hunde. Det er yderst sjældent, at det er ment aggressivt, men man skal være opmærksom på, at det kan tolkes sådan af både mennesker og hunde.
Det de egentlig bare vil fortælle er: ”Jubiii, har du set det? Se se se, der kommer en hund!”
Derfor er det vigtigt, at man som fører viser hunden, at der er helt styr på situationen og at der derfor ikke er grund til at fortælle det på så larmende en måde. Træn det med hunden og gør det klart, at du som fører nok skal give lov, hvis der skal hilses. Af egen erfaring ved jeg, at det kan være svært, netop fordi de bare så gerne vil være sociale og hilse på alle.

En Chodsky Pes elsker at være med rundt og er god til at tilpasse sig, slappe af og “ikke fylde ret meget”.

Tænker du på at anskaffe en Chodsky Pes, så husk at den er meget aktiv og intelligent. Den har et stort behov for at samarbejde og at få en masse udfordringer, så den ikke kommer til at kede sig!