Historien

Chodsky Pes er en gammel race, med aner helt tilbage i 1100-tallet. Dengang brugte Chodskofolkethundene til at vogte ”choden” rigets grænser mellem Böhmen og Bayern, som var den eneste vej, hvor de handlende kunne importere og eksportere.

Deraf kommer navnet ”chodsky” og ”pes” betyder hund på tjekkisk.

Chodskofolket avlede på deres sunde og stærke hunde. Der findes bevis for avlsarbejde allerede i 1500- tallet, men i 1600-tallet gik avlsarbejdet desværre i opløsning, da grænsebevogtningen forsvandt. Hundene blev derefter anvendt som gårdhunde/familiehunde, hvor de vogtede gårdene og blev anvendt til hyrdning.

I 1984 skrev Jan Findejs en artikel “Chodský pes” i magasinet “Pes pritel clovek” hvor han søgte hunde af denne race og med deres oprindelige udseende. Ud fra de hunde, som stemte overens med det beskrevne, blev der opstartet et stort stykke avlsarbejde, for at regenerere racen. Siden da, er de blevet avlet i lukket stambog under den tjekkiske kennel klub.

  • Chodsky Pes er en middelstor, harmonisk bygget hund. Let rektangulær. Højrejst og vågent hoved, ørerne er trekantede og placeret højt på hovedet.
  • Hannerne skal være mellem 51 og 56 cm høje og tæverne mellem 48 og 53 cm. Vægten ligger på mellem 18 og 26 kg og hundene bliver ofte 12-14 år gamle.
  • Pelsen er 5-12 cm lang, glat eller let bølget. Den kræver jævnligt en grundig gennembørstning, for at undgå løse hår i hjemmet, men ellers er pelsen meget let at holde og filtrer ikke.
  • Racen findes i sort med varierende mængde rødbrune aftegninger på ben, ansigt og brystparti.

Racen blev i 2013 optaget i de nordiske kennel klubber og i maj 2019 blev racen forhåndsgodkendt i FCI, hvilket betyder, at hvalpen vil få tildelt stambog med FCI’s logo og FCI-nummer.

Den hører under racehundeklubben KHKG (Klubben for Hyrde-, kvæg- og Gårdshunde).

Rundt om i hele verden, har mange forelsket sig i den alsidige race Chodsky Pes og der er ingen tvivl om, at flere vil gøre det i fremtiden.

FCI Standard

Præsentation af en Chodsky Pes af Jana Kudrnáčová og oversat til Dansk af Tina (FurAndPaws)